Baantje heen, baantje terug, baantje heen, baantje terug, baantje heen, baantje terug… dat is wel een goede samenvatting van een training in het zwembad toch?
Als je een afwisselende training hebt is het goed te doen, maar lange duurtrainingen zijn soms lastiger interessant te houden. Met de IJsselmeer Challenge in grote letters in mijn agenda voor augustus is dit nu ook mijn eigen uitdaging. Je hebt altijd zoveel tijd om na te denken tijdens een duurtraining… soms is dat fijn, maar soms kan je jezelf ook knettergek maken. Hoe behoud je dan je focus, en hoe hou je die duurtraining leuk?
Keep your head in the game
Claudia van Zwemanalyse kwam met een mooie test om te kijken wat mijn eigen hoofd allemaal doet tijdens een lange duurtraining: een verrassingstraining!
Oftewel: ga naar het zwembad en zorg dat je 2,5 uur de tijd hebt. Ik kreeg envelopjes mee met opdrachten die ik pas in het zwembad mocht openen, en ik mocht de volgende envelop pas openen als ik de opdracht in de envelop ervoor had uitgezwommen. Dat is nog eens wat anders! Vooral als je eerst 2 kilometer aan een stuk hebt gezwommen, en je daarna direct door mag met 4 kilometer…
Bij deze lange stukken was het dus aan mezelf om het interessant te houden. Een mooie kans om m’n eigen sportpsycholoog te spelen. En wat blijkt: er zijn nog best veel mogelijkheden die goed werken! Dat geldt natuurlijk niet alleen voor zwemtrainingen; ook bij andere sporten kan je je duurtrainingen met deze tips leuker maken.
Tip 1: Stel tussendoelen
Het klinkt supersimpel, maar alleen het bewust banen tellen geeft je al iets te doen. Ook kan het je helpen om een afstand op te delen in stukjes. De 80 banen van de 2KM had ik in mijn hoofd opgedeeld in 4x 20 banen, en dan valt het wel mee. De 4KM daarna was het meest behapbaar in 4x 40 banen. Op deze manier stel je telkens een tussendoel, en kan je ook steeds weer een stukje afvinken. Zo krijg je elke keer een motivatie boost. Tussendoelen kan je bij elke sport wel stellen: soms in banen of intervallen, maar ook in kilometers of tijd!
Tip 2: Focus op een techniekpunt
Duurtrainingen zijn perfect om aan je techniek te werken, want denken aan je techniek is ook weer een stukje afleiding. En nog nuttig ook! Door van tevoren te bepalen waar je op gaat letten maak je het nog makkelijker voor jezelf. Ik heb dus extra gelet op het glijden en lang maken van m’n slag. Focus op techniek helpt bij heel veel: als afleiding, bij angst, omgaan met pijn, vermoeidheid…multi-toepasbaar dus!
Tip 3: Ga trainen met een plan
Er lag deze keer een uitgedacht plan voor me klaar in die envelopjes, daardoor zwom ik ook gewoon door tot ik het af had. Terwijl ik nog nooit een zwemtraining van 9KM had gedaan. Wanneer je naar het zwembad gaat zonder een duidelijk plan dan haak je vaak sneller af, of ‘vind je het wel goed zo’. Als je van tevoren zorgt voor een plan (bijvoorbeeld hoeveelheid meters, techniekfocus of een schema) dan heb je een veel specifieker doel voor je training, wat je ook veel makkelijker haalt.
Tip 4: Just keep swimming
Misschien dat deze tip je alleen maar aan het lachen maakt, maar mij hielp het wél. Ken je dat liedje uit Finding Nemo, dat continu in je hoofd blijft zitten? ‘Just keep swimming, just keep swimming, just keep swimming, swimming’. Een perfect liedje voor tijdens het zwemmen natuurlijk! Door deze grijs te draaien in m’n hoofd bleef ik vrolijk doorzwemmen. Wat is jouw favoriete zwemliedje?
Wil jij volgen hoe mijn mentale voorbereiding naar de IJsselmeer Challenge verloopt? Like en volg Animo Sportpsychologie dan op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, en volg me op Instagram!
Nog geen commentaren