Frederike, (ex)cheerleader, 29 jaar

Als klein meisje al liep ik liever op mijn handen dan op mijn voeten. Ik vroeg mijn vriendinnetjes niet of we gingen spelen, maar “Zullen we gymnastieken?”. Daarna ben ik al snel begonnen met turn- en balletlessen. Later ben ik ook aan acrobatische gymnastiek gaan doen en uiteindelijk ben ik terecht gekomen bij het (acrobatisch)cheerleaden. Ik heb deelgenomen op nationaal en internationaal niveau.

Bewegen is mijn passie. Ik was niet degene met het meeste talent, maar wel met het meeste doorzettingsvermogen. Ik heb dan ook veel tijd en energie in al mijn trainingen gestoken. Het was een prachtige tijd. Hard trainen, nieuwe stunts leren, samenwerken, avonturen beleven, het winnen en de euforie, maar ook de teleurstellingen en het opnieuw proberen, eindeloos doorgaan om je doel te bereiken. Totdat het te veel pijn ging doen!

Ik besloot te stoppen, de energie die ik erin stak leek niet meer voldoende op te leveren. Mijn lijf herstelde steeds langzamer en te vaak moesten we met een team helemaal opnieuw beginnen. Mijn grote doel om naar het WK te gaan had ik bereikt en het leek goed zo.

Tot ik na een paar maanden steeds ongelukkiger werd. Ik wist niet meer goed wie ik was zonder de sport. Ik kon niet genieten van de tijd die ik nu overhad voor andere dingen. Ik miste een groter doel en een uitlaatklep.

Toen heb ik besloten hulp te zoeken en heb Daniëlle gevonden. Zij heeft me geholpen de balans weer te vinden. Samen hebben we gezocht naar de juiste invulling van mijn leven zonder de topsport. Wie ben ik nu zonder de topsport? Wat zou ik willen? Wat heb ik nodig om gelukkig te zijn? Wat past er bij mij als persoon? Hoe zit ik in elkaar?

Het contact met Daniëlle heb ik als zeer prettig ervaren. Ik heb door onze gesprekken en oefeningen, weer veel bijgeleerd over mezelf en mijn omgeving. Dat heeft me de kracht en het vertrouwen gegeven om weer verder te gaan met een nieuwe periode vol andere kansen en uitdagingen.


Astrid, hardloopster, 55 jaar

Sinds april 2015 ben ik lid van de atletiekvereniging in Zeewolde. Mijn eerste doel was
een halve marathon lopen onder de twee uur. Helaas lukte dit niet tijdens mijn eerste poging. Hierop volgden meerdere halve marathons. Ondanks dat ik tijdens deze pogingen mijn doel wél haalde, ervoer ik elke keer weer veel wedstrijdspanning, had ik weinig zelfvertrouwen en kon ik niet blij zijn met mijn resultaat. Toen ik in oktober 2016 besloot om de marathon van Rotterdam te gaan lopen, besloot ik daarom dat het ook tijd was om te werken aan het mentale stuk. Dit was voor mij het moment om naar Danielle te gaan.

Samen hebben we doelen gesteld en een plan van aanpak gemaakt. Danielle heeft een hele prettige manier van werken en is heel duidelijk en doelgericht. Zij neemt alle tijd voor je en luistert goed. Zij heeft mij geholpen om met minder stress naar een evenement te gaan door bijvoorbeeld van tevoren een realistisch raceplan te maken. Hierdoor wist ik om te gaan met onverwachtse gebeurtenissen tijdens het evenement. Ook heb ik verschillende ademhalingstechnieken geleerd, zodat ik rustig kon worden. Tijdens de mentale voorbereiding met Danielle heb ik veel over mijzelf geleerd. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en ik kan nu makkelijker keuzes maken en dingen loslaten. Ondanks dat ik mijn streeftijd niet heb kunnen halen, kwam ik blij en tevreden de finish over. En dit was misschien wel de grootste overwinning van alles. 

Mijn eerste marathon zit er op, maar ik ga het zeker nog een keer doen!


Ruben, wedstrijdzwemmer, 19 jaar

Ik ben al zo’n 13 jaar bezig met wedstrijdzwemmen, sinds ik bezig was met het halen van mijn C-diploma. Gedurende de laatste jaren werd ik steeds beter en begon ik het zwemmen serieuzer te nemen. De laatste twee jaar zag ik echter veel progressie tijdens de trainingen, maar tijdens de wedstrijden verbeterde ik mij steeds niet. Sterker nog, ik zwom vaak tijden die ver boven mijn persoonlijke records lagen. Omdat ik door de constant tegenvallende prestaties het plezier in de wedstrijden begon te verliezen en tegen bepaalde afstanden begon op te zien, ben ik via de zwemclub in contact gekomen met Daniëlle.

Dankzij Daniëlle heb ik de afgelopen driekwart jaar technieken geleerd die mij helpen ontspannen voor wedstrijden en die ervoor zorgen dat ik met een relaxte mindset de wedstrijden in kan gaan. Dit heeft tot nu toe tot gevolg gehad dat ik dit seizoen weer veel meer plezier heb gekregen in wedstrijden en het zwemmen zelf, en dat ik een aantal persoonlijke records heb verbroken waar ik al heel lang niet bij in de buurt was gekomen.

foto-ruben


Koen, triatleet, 40 jaar

Een jaar of acht geleden ben ik begonnen met triatlon. De laatste vier jaar ben ik behoorlijk fanatiek geworden met een schema gericht op de lange afstanden. Na mijn eerste hele triatlon in 2013 had ik een euforisch gevoel: Wow, dat ik dit kan! Tegelijk kwam ook de gedachte op dat ik misschien wel in staat zou zijn om me te kwalificeren voor het wereldkampioenschap Ironman (agegroups) op Hawaï. In de jaren erna lukte het alleen niet om op de dag van de race alles er uit te persen, ondanks dat ik fysiek goed in orde was. Misschien ontbrak er nog wel een puzzelstukje op mentaal vlak.

Met Daniëlle heb ik onder andere gestructureerd gewerkt aan doelen en aan een raceplan. Dit heeft me enorm geholpen. Bij de Ironman Maastricht beleefde ik mijn beste race ooit en kwalificeerde ik me voor Hawaï. Fysiek was ik sterker dan ooit en door de mentale training kon ik alles er uit halen en zelfs nog iets meer. Een fantastisch gevoel om met mentale kracht je lijf nog net iets verder te kunnen brengen.

kona_koen


Koen, triatleet, 39 jaar

Af en toe heb je van die momenten dat je jezelf iets hoort zeggen, waarbij je op dat moment pas beseft dat dat stemmetje al heel lang diep in het onderbewuste aanwezig is… Ik had een paar fijne gesprekken met Daniëlle om te werken aan mijn focus tijdens lange wedstrijden, en om mijn pre-wedstrijd spanning aan te pakken, maar op een onbewaakt moment wist ze me zover te krijgen dat ik een droomdoel uitsprak; een dubbele triathlon… Ik hoorde het mezelf zeggen, ik schrok er een beetje van, maar op hetzelfde moment wist ik ook dat dat sluimerende verlangen ergens heel diep zat, en dat het tijd was om uit te gaan zoeken wat mogelijk was.

Gemotiveerder dan ooit ging ik het nieuwe seizoen in, heb het hele jaar grenzen weten te verleggen waarvan ik nooit had gedacht dat het mogelijk was, en ruim anderhalf jaar na het bewuste gesprek finish ik de ‘Double Brutal’ (zie het wedstrijdverslag), waar ik compleet zonder stress heen ging (gelukkig wist Daniëlle een maand voor de wedstrijd nog even precies te benoemen waar mijn onzekerheid zat, zodat ik dat nog even aan kon pakken), en ook tijdens een wedstrijd van bijna 36 uur ben ik geen moment de focus verloren.

Als Daniëlle me niet hardop mijn droomdoel had laten uitspreken, was het wellicht altijd bij een droom gebleven…

koen_brutal_animo-sportpsychologie


Edwin, triatleet, 45 jaar

Zwaar, zwaarder, zwaarst. Zo koos ik mijn triatlons uit. Na het in mijn ogen falen van het ultieme doel, de 2 zwaarste in 1 seizoen was het op. Jaren met trainingsweken van 15 uur waren normaal naast een fulltime baan. En plotseling lukt het dan niet meer en kun je van alles bedenken over het waarom… overtraind, met minder wil ik geen genoegen nemen, het heilige moeten… Zwemmen deed ik niet meer, fietsen bij uitzondering als iemand me mee vroeg en lopen was er omdat ik toch nog een beetje conditie moest houden.

Het chagrijn overheerst bijna 2 jaar tot er iemand binnen mijn sportclub sportpsycholoog blijkt te zijn. Ik en psycholoog?!? Dat heb ik echt niet nodig! Hoewel, baat het niet dan schaadt het niet en zo kwam het toch tot een eerste afspraak.

Binnen een paar weken was ik volop in training voor een marathon. De finishtijd interesseerde me totaal niet, nee, het plezier was terug! Zo prettig als iemand kan luisteren wat er gaande is en de juiste snaar weet te raken om je op een andere manier te laten denken. We hebben korte en lange termijndoelen opgesteld wat kan variëren van snellere tijden tot langere afstanden; vrij in te vullen maar een goede houvast. En een mooie bonus: door ontspanningsoefeningen kan ik me veel beter relaxen en dat vermindert ook de wedstrijdstress!

Foto Edwin


Wielrenster bij een UCI team, 32 jaar

De begeleiding van Daniëlle was heel prettig. Samen gingen wij op zoek naar de punten waar ik aan kan werken om mijn zelfvertrouwen als sporter te vergroten. Ze gaf mij praktische tips, en ik kreeg ook opdrachten mee waar ik aan kon werken. Ze is erg helder in haar uitleg en ze heeft een groot inlevingsvermogen. Vaak had ik al meteen zin om aan de opdrachten te gaan werken. Ze heeft mij geholpen om mijn zwakke punten te benoemen, dat goed in kaart te brengen en daarnaast ook hoe ik daaraan kan gaan werken. Hierdoor ben ik zekerder en ga ik meer ontspannen naar wedstrijden toe.

Foto wielrenster