Toen ik een jaar of 4 geleden begon met hardlopen vroeg iemand me of ik ooit een marathon ging lopen. Ik weet nog dat ik diegene toen uitlachte. ‘Nee natuurlijk niet, 10 kilometer is ver genoeg!’. En dat dacht ik toen ook echt. Maar niets blijkt minder waar, want op 2 oktober heb ik mijn eerste marathon gelopen.

Ik vond het onwijs gaaf om te doen, maar er was één ding waar ik wel mee om moest zien te gaan onderweg: pijn. Ik wilde zo hard mogelijk lopen, dus dan ontkom je er bijna niet aan dat je op de een of andere manier met pijn te maken krijgt. Pijn komt in veel sporten voor als je goed wilt presteren. Het kan pijn in je spieren zijn van een duurinspanning, maar ook fysiek ongemak door vermoeidheid, verzuring of bijvoorbeeld blaren. Hoe kan je hier het beste mee om gaan?

Pijn
Pijn is een signaal van je lijf, waar je in de meeste gevallen direct op reageert. Als jij per ongeluk in je vinger snijdt, dan stop je met snijden. Als jij je vingers brandt aan de oven, dan trek je je hand direct terug. In de sport gaat dit anders. Hier komen bepaalde soorten pijn voor, zoals pijn bij verzuring of vermoeidheid, waar je niet altijd aan toe wilt geven wanneer je een prestatie wilt leveren. Dat kan soms knap lastig zijn, want ook al wordt soms gezegd van wel, pijn is meestal niet fijn.

Hoe weet ik wanneer het pijn is die erbij hoort?
Het kan soms moeilijk zijn om te scheiden of de pijn die je voelt ‘hoort’, of dat er echt iets mis is. Er is ook geen simpel antwoord te geven op de vraag waar de grens is tussen ‘goede’ en ‘slechte’ pijn. Dat is heel erg een kwestie van gevoel, en de pijngrens verschilt ook per persoon. Sommige mensen hebben ook helemaal niet de behoefte om die grens op te zoeken, terwijl anderen er juist een kick van krijgen. Het belangrijkste is om goed te blijven luisteren naar je gevoel, en altijd voldoende rust te nemen tussen trainingen en wedstrijden. Bij twijfel kan je een trainer, coach of andere expert om raad te vragen.

Hoe ga ik om met pijn in een wedstrijd?
Wanneer jij in een wedstrijd het beste uit jezelf wilt halen, dan kun je tegen fysiek ongemak, verzuring, vermoeidheid of zelfs pijn aanlopen. Bij de marathon voelde ik in de tweede helft ook pijn in mijn benen. Tot op bepaalde hoogte wil je dit kunnen tolereren, maar vaak is de pijn het enige waar je aan kan denken op dat moment.

marathon_sportpsycholoog

Ik heb drie tips voor je om met de pijn om te gaan:

1. Zoek afleiding
Het is een hele gezonde reactie om je aandacht te richten op de pijn die je voelt, maar in een wedstrijd wil je dit soms wat langer negeren dan je normaal zou doen. Een manier om dit te doen is om afleiding te zoeken. Zo kan je bijvoorbeeld gaan tellen hoeveel mensen je tegenkomt met een roze shirt, of hoeveel mensen een pet op hebben. In sommige sporten kan je muziek luisteren ter afleiding, of kan je de wedstrijd in je hoofd opdelen in verschillen stukjes (waterpost tot waterpost, gebouw tot gebouw, per kilometer, per oefening, etc.). Doordat je je aandacht richt op iets anders, ben je even niet meer, of in ieder geval minder, bezig met het fysieke ongemak.

2. Focus op dingen die relevant zijn voor je prestatie
Even afleiding zoeken is af en toe hartstikke lekker, maar als je een goede prestatie wilt leveren kan het soms nog beter zijn om je aandacht juist te richten op de dingen die jou helpen om een goede prestatie te leveren. Een voorbeeld hiervan zijn techniekpunten. In een hardloopwedstrijd kan een techniekpunt zijn ‘schouders ontspannen’, of ‘hoge knie inzet’. Door bewust op een techniekpunt te letten, ben je niet meer bezig met het fysieke ongemak dat je voelt.

3. Leg de pijn op een positieve manier uit
Pijn brengt vaak een hoop negatieve gedachten met zich mee, zoals ‘ik ga het niet meer volhouden’, ‘nu ga ik instorten’, of ‘ik kan het niet’. Het is vaak niet zozeer de pijn, maar juist de gedachten die ervoor zorgen dat je aan de pijn toegeeft. Daarom kan het vaak helpen om op een andere manier over de pijn te denken. Wil pijn ook niet zeggen dat je ‘er alles uit aan het halen bent’? Of dat je ‘nu echt keihard een het trainen/racen bent’? Door je pijn op een positieve manier uit te leggen kan deze je juist motiveren om door te gaan, in plaats van je te beperken.

Tijdens mijn eigen marathon begonnen mijn benen op de helft al pijn te doen. Ik heb me toen bedacht dat de pijn aangeeft dat ik er het maximale uit haal. Ik ben de race op gaan delen in stukken van 5 kilometer en ik heb mijn aandacht gericht op goed eten en drinken, rechtop lopen en mijn armen ontspannen. Zo heb ik de race op een goede manier uitgelopen. Een beetje ironisch is wel dat je bij een marathon achteraf nog een extra ‘beloning’ krijgt. Raad je hem al? Juist, spierpijn!

Marathon_keulen_Danielle_Vermeulen

Deze blog is eerder verschenen op Glow Magazine!